PREFABRİK OKUL / PREFABRİK EĞİTİM BİNALARI
Prefabrik okul projeleri çok hassas ve detaylıca düşünülmesi gereken, tasarımda doğabilecek herhangi bir hata veya eksiğin öğrencilerin eğitimini veya güvenliğini etkileyebileceğinin bilinmesi lazım. Betonarme okullarda mevcut olan olanakların tamamı prefabrik okullarda fazlasıyla mevcuttur.
Prefabrik yapılar son yıllarda düşük maliyet, yüksek kalite, hızlı inşaat süresi ve sağlamlık özellikleri bakımından hemen hemen her sektörde ilk tercih haline gelmeye başlamıştır.
Prefabrik Okul Binası Nedir? - Prefabrik Eğitim Binası Nedir?
Prefabrik okul işletmecilerin belirttiği özellikler ve tercihler dikkate alınarak projenin amacına uygun bir biçimde tasarlanıp, projede tasarlanmış olan üst yapı prefabrik elemanlarının fabrika içerisinde yüksek kalite ve kontrol standartlarına uygun denetimli bir şekilde üretilip, nakliyesinin yapılıp, arazideki gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla projeye tamamen uygun, en hızlı ve sağlıklı bir biçimde montajı tamamlanıp işletme sahibine teslim edilen binalardır.
Prefabrik Okul Binası Nasıl Tasarlanır?
Tasarım tamamen işletmecinin tercihleri doğrultusunda, okul içerisinde faaliyet gösterecek öğrenci ve öğretmenlerin sayısına göre, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını refah seviyeleri mümkün olduğunca en üst seviyede olacak biçimde ve bir eğitim kurumunda bulunması gereken tüm materyal ve donanımların konumlandırılacağı kısımları dikkate alınarak, bulunacağı bölgenin kültürel yapısı ve okul idaresinin vizyonu göze önünde bulundurularak tasarlanır.
Okul Projesi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
1)Okulun mimarisi, okul içerisinde faaliyet gösteren herkesin beklentisini karşılayabilir olmalı, bir yandan bulunduğu konuma uyum sağlayıp, bölge mimarisine de katkıda bulunmalı ve okulun vizyonunu bir imza gibi taşımalı.
2) İşletme giderlerini minimuma indirebilmenin en etkili yolu tasarımdan geçmektedir. İyi bir yalıtım ve doğal aydınlatma sağlayacak pencerelerin tasarımları işletme maliyete maliyeti minimuma indirmenin yollarından biridir.
3) Tasarım her gün değişmekte ve ilerlemekte olan eğitim öğrenim ihtiyaçlarını karşılayabilir olmalı.
4)Öğrencilerin spor faaliyetlerini ve sosyal aktivitelerini gerçekleştireceği bölgeler kolay gözetlenebilir olmalı.
5)Yukarıda belirtilen tüm maddelerin tasarımında öğrencilerin güvenli sorgulanmalıdır.
Prefabrik Okul Maliyeti Ne kadar? Prefabrik Okul Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Maliyet tablosu, prefabrik okul projelerinin içinde bulundurduğu birçok etken dolayısıyla ve işletme sahibinin tercihlerini de barındıran oldukça değişken bir tablodur. Her detay öngörülebilmeli uzun ve kısa vadede olanaklar kullanılacak şekilde hesaplamalar yapılmalı.
Prefabrik Okul Maliyetini Değiştiren Etkenler Nelerdir?
Bu etkenleri saptamak için bir takım sorulması gereken sorular mevcuttur.
1) Prefabrik okul içerisinde faaliyet gösterecek öğrenci ve öğretmen sayısı nedir?
2)Öğrencilerin yaş grubu nedir?
3)Bina içerisinde laboratuvar olacak mıdır?
4)Laboratuvar olacak ise laboratuvar adeti ve kullanım amacı nedir?
5)Eğitim binası içerisinde bulunacak spor kompleksinin barındıracağı donanımlar nelerdir?
6)Spor kompleksi okulun iç kısmında mı olacak?
7) Açık mı kapalı mı spor kompleksi olacak?
8)Yapılması düşünülen okul projesinin bulunduğu arazinin alanı nedir? Konumu nerededir?
10)İşletme sahibinin uzun ve kısa vadedeki planları nelerdir? Tercihleri önerileri nelerdir?
11) Dış ortamda hangi sosyal faaliyetlere ve spor aktivitelerine imkan sağlanacak?
12)Kantin binası olacak mı? Yemekhane olacak mı? Tiyatro veya sinema salonu bulunacak mı?
13)İçerisinde çeşitli atölyeler barındıracak mı? Bu atölyelerin kullanım amacı nedir?
14) Okul projesinde özel eğitim sınıfı olacak mı?
Şeklinde birçok etken prefabrik okul projesi maliyetine etki etmektedir. Bu sorular da çoğaltılabilir.
Prefabrik Okul Projesinde Nelere Dikkat Edilmeli? ve Bilinmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Prefabrik Okul Projesinde Bilinmesi Gereken Hususlar
Betonarme prefabrik okullar her türlü iklim koşuluna uygundur.
Okul gibi enerji maliyeti yüksek işletmelerde kendiliğinden izolasyonlu prefabrik cephe paneli sayesinde enerji tasarrufu yapmaktadır.
Prefabrik okul binaları hızlı ve ekonomik imal edilmesiyle beraber, betonarme okul binaları kadar uzun ömür sahibi ve dayanıklıdır.
Prefabrik okul üst yapı elemanlarının fabrikasyon üretilmesi sebebiyle yüksek kalite ve standartlara uygun, düşük maliyetli ve hızlı bir uygulama olur.
Prefabrik okulların tasarım alanı oldukça esnektir, çeşitli mimari tasarımlara uygundur.
Öğrencilerin betondan bir bina yerine, keyifle faaliyet gösterebilecekleri özgün tasarımlı bir prefabrik binada eğitim alabilme şansı sağlar.
Prefabrik Okul Projesinde Dikkat Edilmesi En Önemli Gereken Hususlar Nelerdir?
1 - Prefabrik okul mimari tasarımı okulun vizyonunun altını çizmeli ve bulunduğu bölgedeki halka cazip görünmeli.
2 - Tasarımda arazi konumu, alanı ve topografik biçimi gereği tamamen doğru biçimde kullanılmalı.
3 - Dış mekanda sosyal faaliyetler ve fiziksel aktiveler için olanaklar düşünülmeli.
4 - İdari personelin bulunduğu konumlar iyi seçilmeli, denetim mekanizmasını güçlendirecek şekilde konumlanmalı.
5 - Okul projesi öğrencilerin kendilerini değerli hissedebileceği, velilerin de çocuklarına değer verildiğini hissettirecek okul iç tasarımlara sahip olmalı.
6 - Okul projesinde sınıflar, idari odalar gibi ana mekanlarda enerji tasarruf sağlayabilmek için gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanılabilir olmalı. Aydınlatma, havalandırma ve diğer mekanik tesisatların projesi kişi sayısına göre oluşturulmalı.
7 - Eğitim kurumunun işletmecisi tasarımda kısa ve uzun vadede yatırımını düşünmeli, ileriye yönelik binanın genişletme durumunu, bununla beraber artacak öğrenci sayısını dikkate alıp yatırımını arttırma olasılığını hesaba katarak hareket etmeli.
8 - Kullanılacak olan pencere camlarının ve prefabrik cephe panellerinin enerji tasarrufu için yeterli izolasyon özelliklerini karşılayabilir olması.
9 - Proje aşamasında düşünülecek her türlü ısı, ses ve ışık izolasyonunun uzun vadede işletme giderlerini düşüreceği ve aynı zamanda faaliyet gösteren öğrenciler, öğretmenler, veliler ve idari personelin refahını arttıracağı önemli dikkate alınmalı.
10 - Okul içerisinde ve dışarısında kullanılacak malzemeler maliyeti düşük, kolay elde edilebilir, darbeye dayanıklı malzemeler olması gerekmektedir.
11 - Su kesilmesine tedbir olarak yedek su deposu ve elektrik kesintine tedbir olarak jeneratör kullanıma hazır bir biçimde bulundurulmalı.
12 - Prefabrik okul projesi uygulaması için anlaşılan firmanın daha önceki referansları dikkate alınmalı ve yeterliliği sorgulanmalı
PREFABRİK OKUL YAPIM AŞAMALARI NELERDİR?
1 - PROJE
Eğitim kurumu işletmecisinin, prefabrik okul yaptırmayı planladığı arazinin büyüklüğüne ve konumuna, içerisinde eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunacak öğrenci ve öğretmen sayısına göre, öğrencilerin ve öğretmenlerin refah seviyesini yüksek tutacak şekilde tasarlanması gereken prefabrik okul binasının kullanımına uygun ve eğitim kurumu işletme sahibinin kişisel isteklerine göre projenin oluşturulması.
2 - ÜRETİM
Eğitim kurumu işletmecisinin belirttiği özellikler ve tercihler doğrultusunda çizilen projedeki prefabrik üst yapı elemanlarının fabrikada yüksek kalite ve kontrol standartlarına uygun olarak üretimine geçilmesi ve prefabrik binanın inşaatının yapılacağı arazi üzerindeki gerekli alt yapı çalışmalarının başlanması.
3 - NAKLİYE
Fabrikada projeye tamamen uygun üretilmiş üst yapı prefabrik elemanlarının fabrikandan, şantiye sahasına gönderilmesi.
4 - MONTAJ
Nakliyesi gerçekleştirilen prefabrik üst yapı elamanlarının uzman kişiler tarafından projeye tamamen uygun ve işletme sahibine hızlı teslim edilecek biçimde montajının yapılması.
Yorum Yapın