Loading

PREFABRİK HAYVAN ÇİFTLİĞİ NASIL KURULUR? HAYVAN ÇİFTLİĞİ MALİYETİ NEDİR?

Hayvancılık Sektörü

Ülkemizde hayvancılık büyük gelirler getiren önemli bir yatırım sektörüdür. Son yıllarda otlak alanların gittikçe azalmasıyla beraber modern prefabrik hayvan çiftliklerin kurulumu önem kazanmış, besi ve ahır hayvancılığı artmıştır. Başta Ege ve Marmara bölgeleri olmak üzere diğer bölgelerde de besicilik ve ahır hayvancılığının önemi artmıştır.

Otlakların verimi, otlakların her geçen gün tarım arazine çevrilmesi, erken kuruması ve erken otlatma yapılması gibi nedenlerle düşmektedir. Otlakların veriminin düşmesi, hayvanlardan elde edilen et ve süt veriminin de düşmesine etki etmektedir. Bu durumlarla beraber değişken mevsimler faktörler de düşünüldüğünde modern prefabrik hayvan çiftliklerinde hayvancılık sektörünü ilerletmek her geçen gün önem kazanıyor.

Hayvancılık Sektörünün Ekonomideki Yeri

Hayvancılık sektörü ülkemizde ihracatın yaklaşık yüzde 20’sini ve ithalatın yüzde 15’ini oluşturacak önemli bir boyuttadır. Hayvancılık, tek başına et ve süt ürünleri sektörü olarak düşünülmemelidir. Hayvancılık sektörü, birçok kişiye istihdam sağlamaktadır ve üretilen ürünleri işlenmesi için makine sanayisi, deri sanayisi, pazarlama sektörü, yem sektörü, ilaç sektörü gibi birçok üretim faaliyetini etkilemektedir.

Ülkece hayvancılık sektörü bakımından birçok ülkeye göre oldukça deneyimli ve çeşitli olanaklara sahip olmasına rağmen hayvancılık sektöründe modernizasyon sürecinde geç kalındığı için istenilen seviyelere gelememiştir. Prefabrik hayvan çiftliklerinin önemi tam olarak burada devreye girmektedir.

 

Prefabrik Hayvan Çiftliği Nedir? Neden Prefabrik Hayvan Çiftliği?

 

Prefabrik Hayvan Çiftliği Nedir?

Prefabrik Hayvan Çiftliği, projeye tamamen uygun olarak modern fabrikalarda yüksek kalite ve standartlarda ön üretimi gerçekleştirilen prefabrik yapı elemanlarının arazide tamamlanan temellere montajının gerçekleştirilmesi ile kurulan çiftlik yapılarıdır. Prefabrik çiftlikler eski usul olan ahırların modernizasyon geçirmiş halidir.

 

Neden Prefabrik Hayvan Çiftliği?

Prefabrik hayvan çiftliği, yatırımcıların modernizasyona geçip hayvancılık sektöründe ön plana çıkmalarını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir. İşletmeciler prefabrik çiftliklerin hızlı ve sağlam kurulum, yatırım başlangıç maliyetini düşürme, tasarımında oldukça geniş bir çerçeve olması gibi birçok olanaklarından faydalanmaktadır. Prefabrik yapılar hemen hemen her sektörde ilk tercih haline gelmiştir.

Prefabrik elemanların ön germeli üretilmesi sayesinde geniş açıklıklar kolonsuz olarak geçilir, çiftlik içerinde daha fazla alan sahibi olunur ve araziden maksimum verim elde edilir.

Prefabrik Hayvan çiftliklerinin Avantajları Nelerdir?

1- Prefabrik Çiftlik kurulumunda kullanılan yapı elemanlarının tamamının yüksek kalite ve denetimle standartlara uygun olarak üretilmesi.

2- Prefabrik üretim teknolojisi ile geniş açıklıkların kolonsuz geçilmesi sayesinde daha fazla alana sahip olunur, işletmecinin arazisinden maksimum faydalanması sağlanır.

3- Prefabrik Beton Çiftlik elemanları hayvanlardan gelecek darbelere, gübre birikimine, temizlik ve dezenfeksiyon sırasında maruz kalacağı ilaçlı su ve çeşitli kimyasal maddelere, oldukça dayanıklıdır.

4- Prefabrik yapıların maliyetinin düşük olması sayesinde, işletme sermayesinden başlangıçta kazanç sağlanır.

5- Kendiliğinden 4cm strafor yalıtımlı betonarme prefabrik cephe panelleri sayesinde ısıtma giderlerinden tasarruf edilir.

 

Prefabrik Hayvan Çiftliği Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

1- Arazinin bulunduğu konuma göre açık veya kapalı besi yönteminin seçimi. Sıcak iklimi olan bölgeler açık besiye imkân verirken, soğuk iklim sahibi bölgelerde kapalı besi yapılmaktadır.

2- Yatırımcının arazisine yem üretimi için ekin ekme imkânı olması üretim maliyetlerini azaltmasına olanak sağlayacaktır.

3- Prefabrik hayvan çiftliği mümkün olduğunca ucuza mal edilecek şekilde tasarlanmalıdır.

4- Hayvanları sağlığı ve gerekli yönetmelikler bakımından gübreleri depolayacağınız alanı iyi seçmelisiniz.

5- Prefabrik çiftlik yerleşim planında hayvanların sağlığı ve rahatı için rüzgârın ve güneş ışığının yönü iyi belirlenmelidir.

 

PREFABRİK HAYVAN ÇİFTLİĞİ YAPIM AŞAMALARI NELERDİR?

 

1) PROJE

Hayvan çiftliği yatırımcısının, beton prefabrik çiftlik yaptırmayı planladığı arazinin büyüklüğüne ve konumuna, içerisinde bulunacak hayvan sayısına, bu hayvanların cinsinin ihtiyaçlarına yeterli gelecek şekilde tasarlanması gereken prefabrik çiftlik projesinin kullanımına uygun ve prefabrik çiftlik yatırımcısının kişisel isteklerine göre projenin oluşturulması.

 

2) ÜRETİM

Prefabrik çiftlik yatırımcısının belirttiği özellikler ve tercihler doğrultusunda çizilen projedeki prefabrik üst yapı elemanlarının projeye tamamen uygun olacak şekilde fabrikada yüksek kalite ve kontrol standartlarında üretimine geçilmesi ve prefabrik çiftlik inşaatının yapılacağı arazi üzerindeki alt yapı çalışmalarının başlanması.

 

3) NAKLİYE

Fabrikada yüksek kalite ve kontrol standartları altında projeye tamamen uygun üretilmiş üst yapı prefabrik elemanlarının fabrikandan, şantiye sahasına gönderilmesi.

 

4) MONTAJ

Alt yapı çalışmaları tamamlanan araziye, fabrikada üretilmiş olan prefabrik üst yapı elemanlarının uzman kişiler tarafından projeye tamamen uygun ve hızlı bir biçimde montajının tamamlanıp yatırımcıya teslim edilmesi.

Prefabrik Hayvan Çiftliği Kurlum Maliyeti Nedir?

Prefabrik hayvan çiftliği kurulum maliyeti tamamen işletmeci yatırımının büyüklüğü sonucunda ortaya çıkan tasarıma bağlıdır. İşletmecinin seçimleri ve kişisel tercihleri sonucunda oluşturulacak tasarım olmadan maliyet tablosu çıkartmak doğru kabul edilemez.

 

Prefabrik Hayvan Çiftliği Tasarımı

Öncelikle tasarımı sınırlandıran şeyin yatırımın büyüklüğü olduğu unutulmamalı. Prefabrik çiftlik işletmecileri tasarım aşamasında sermayelerinin boyutunu, buna karşılık gelecek hayvan sayısını, hayvanların büyük baş ya da küçükbaş mı olacağını, hayvanın cinsini, hayvanın ırkına göre ihtiyaçlarını, arazinin konumuna göre gereksinimlerini, yem stoku yapılacak alanın büyüklüğü, arazinin güvenlik amaçlı dış etkenlerden korumak için gerekli sınırların yapılması gibi birçok hassas noktayı belirlemesi gerekmektedir.

Tasarımda yatırımların boyutu uzun ve kısa vadede olacak şekilde hesaplanmalıdır. Örneğin yatırımcı ileri ki zamanda yatırımının boyutunu arttırmak istediği takdirde hali hazırda olan betonarme prefabrik çiftlik büyütülebilecek biçimde geleceğe yönelik ön görüleri içinde barındırarak tasarlanmalıdır.

Tasarımdan ötürü doğabilecek kusurların, hayvanların sağlığı, güvenliği ve işletme giderleri gibi birçok ana konuyu doğrudan etkileyeceği unutulmamalı.

 

Prefabrik Hayvan Çiftliği Tasarımda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1- Çiftlikte bulunana hayvanların temas sağlayabileceği tüm duvar ve taşıyıcı sistemin dış etkilere karşı sağlam olması gerekmektedir.

2- Kapılar, temizlik amaçlı içeri giren traktör gibi araçların giriş ve çıkışına engel olmayacak büyüklükte, hayvanların ve çeşitli araç gereçlerin geçişi sırasında oluşabilecek darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.

3- Çiftlik içerinde oluşacak kirli havanın dışarıya atılması için gerekli havalandırma boşlukları bırakılmalı ve yeterli havalandırma tesisatı belirlenmeli.

4- Hayvanları yağıştan koruyacak, ısı kaybını minimuma indirecek çatı sistemi tasarlanmalı.

5- Gebe veya enfeksiyon kapmış hasta hayvanlara ayrılacak bölümler tasarlanmalı.

6- Tasarım hayvanları rüzgârdan koruyacak ve güneş ışığından faydalandırabilecek şekilde olmalıdır.

7- Prefabrik çiftlik yapı elemanları ile hayvanları rahatı ve araziden mümkün olduğunca faydalanmak adına geniş açıklıklar geçilmeli.

8- Çiftlik tasarımında, hayvanların sayısına, ırkına ve o ırkın ihtiyaçlarına yeterlilik sağlayacak biçimde tasarım yapılmalı.

9- Tasarımlar mümkün olduğunca modern ve ileride modernizasyona açık olmalı.

Hayvan Çiftliği Kurulumunda Devlet Desteği

Yatırımcıların gerekli sermayeyi karşılayamadığı takdirde devletten bir takım hibe desteği alınması mümkün kılan seçenekler mevcuttur.

Bunlara örnek olarak;

Tarım ve Orman bakanlığının belirli dönemlerde oluşturduğu başvurular sonucunda alınabilecek hibe desteği

Belirli bölgelerde (GAP, DOKAP ve DOP) yer alan illerde hayvan çiftliği kurulumu için devletten yüzde 50 ye varan hibe desteği alabilirsiniz.

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun projelerine başvurup, et ve süt üretimi işletmesi için başvuru sonucu hibe alabilirsiniz.

Paylaş

Yorum Yapın

Bizi Arayın Bize Ulaşın